torstai 5. joulukuuta 2013

Onnellisuusprojektin kirjasuositus
Viimeisimpänä tulokkaana (ja suosituksenani) lukulistallani on Louise L. Hayn "You Can Heal Your Life". Hayn opetus on, että ihmisen ajatukset aiheuttavat hänen tunteensa ja sitä kautta hänen hyvin- tai pahoinvointinsa. Yksinkertaistettuna, kun ajattelet hyviä, positiivisia ajatuksia, koet positiivisia tunteita. Kun ajattelet vihaisia, surullisia tai muita negatiivisia ajatuksia, koet ne negatiivisina tunteina. Positiiviset tunteet saavat kehosi voimaan hyvin, samoin kuin negatiiviset tunteet sairastuttavat kehosi. 

Mieli on niin voimakas, että se ottaa helposti meiltä vallan ja rypee itsesäälissä, vihassa, surussa ja mitä ikinä keksitkin. Ja jos aamusta iltaan miettii, mikä on huonosti ja mikä voisi mennä vielä pieleen, laskee vaivojaan ja pettymyksiään, voi olla varma, että tunnetila on vahvasti negatiivinen. Hiljalleen keho alkaa reagoida, luo kipuja ja sairautta. Kivusta ja sairaudesta saakin sitten näppärästi syyn harmitella kohtaloaan, jolloin noidankehä on valmis. Tuntuuko tutulta? Hayn viesti on sellainen, että olisin aiemmin viitannut sille kintaalla ja uskon, että monessa muussakin se aiheuttaa vastustusta. Kun vyöhyketerapeuttini (se ihana) antoi tämän ajatuksen minulle ensimmäistä kertaa puolisen vuotta aiemmin, en ollut valmis kuulemaan sitä. Itse asiassa muistelen olleeni vähintäänkin ärsyyntynyt tällaisista kerettiläisistä ajatuksista. Minullahan oli sairautta ja kipuja, jonkun toisenhan piti poistaa ne, että voisin jatkaa elämääni! 
Mutta jos ajatuksen voima on ihmeellinen, ihmeellinen on myös tahdon voima. Mielen ylivoiman voi voittaa tahdon voimalla päivä ja hetki kerrallaan ja se on äärimmäisen vapauttavaa. Kun ajatukset harhautuvat vellomaan menneissä pettymyksissä tai tulevissa uhissa, voi aina muuttaa ajatuksensa. Voikin ajatella sitä pitkää (ja voin kertoa, että harjoituksen myötä aina pitenevää) listaa kiitollisuuden aiheista. Voi ajatella läheisiä, joita on ilahduttanut tai auttanut. Voi ajatella, miten tyytyväinen onkaan itseensä ja elämäänsä. 

No joo, tiedän, että voi jo kuulostaa ylitseampuvalta ja moni minut tunteva nyt miettii, onko tämä sitä sarkasmia (rakas ystävä, sinusta on kyllä niin vaikea erota). Ei ole. Aluksi tunsin oloni lievästi naurettavaksi pakottaessani itseni ajattelemaan kauniita ajatuksia, mutta se helpottuu. Helpotukseksi voi rakentaa tukiverkostoa vahvistavista kirjoista, harjoituksista tai vaikka aplikaatioista. Mulla on esimerkiksi iPhonessa Lovin' Me 365 -aplikaatio, jossa on jokaiselle päivälle uusi vahvistus. Siinä on myös sellainen kätsä jaa-toiminto, jota käytän, mutta harkiten. Tiedän kokemuksesta, että jos ei ole valmis, ei halua kuulla muiltakaan onnellisuushöpinää. Muutaman viikon aikana meillä on ollut kotona pientä feng shui -ongelmaa astianpesukoneen rikkoutumisen-korjaamisen-uuden asentamisen kanssa. Viemäriliitännät eivät menneet putkimieheltä ihan kohdilleen, sillä saimme viettää viikonlopun viemärinhajussa. Yllättävänkin paljon asioita jää tekemättä, kun keittiön ovea ei halua avata. Näin ollen lasipurkit, joihin Talo&Koti-lehden vinkin mukaisesti oli tarkoitus rakentaa tontuille yksiöt, ovat vielä odottamassa. Jouluun on onneksi vielä aikaa ja se tulee ilman tonttuyksiöitäkin, mikäli tilanne sitä vaatii.

Levollisia ajatuksia,
Anna

2 kommenttia:

  1. Minä olen alkanut uskoa näihin onnellisuushöpinöihin, positiivisen/ negatiivisen ajattelun kierteeseen jne. Ymmärrän, että monen on vaikea uskoa ja hyväksyä sitä, ja uskon, että monia lähinnä ärsyttää. Lapsuuteni ei ollut helppo ja olen itsekin miettinyt, että jos joku olisi minulle elämän vaikeina aikoina sanonut, että "ajattele myönteisesti niin hyviä asioita tapahtuu" tai "onni on sinussa" tms., olisin varmasti raivostunut. Olisin ajatellut, että "tuo ei ymmärrä elämän kovuudesta mitään, hänellä on varmaan aina ollut helppoa", "helppo sinun on sanoa". Ja se on niin totta - jos ei ole valmis ottamaan vastaan, ei kestä onnellisuushömppää!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Katri kommentistasi! Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi. Vaati melko kauan, että pääsi tähän pisteeseen, että todella uskoo voivansa itse ajtuksillaan ja käytöksellään tehdä itsensä onnelliseksi.
    Ihanaa päivää sinulle <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...