maanantai 10. helmikuuta 2014

Lumi suli, kevät tuli?
Talvi näyttäisi nyt toistaiseksi väistyvän, jos sulaneesta lumesta mitään voi päätellä. Aloitinkin saman tien kevätvalmistelut kotona ja olen ollut erinomaisen aikaansaava. Tähän mennessä olen

 • riisunut, pessyt ja arkistoinut tummat talviverhot. 
 • ostanut kauppareissulla suosikkivärisiä tulppaaneita. Hankin kerralla vähän enemmän niin niistä on vielä enemmän iloa!
 • vienyt rahapuun biojätteeseen. Tämä ei siis ole mun joka keväinen riitti, vaan liittyy lähinnä mun huonekasvien alhaiseen elinajanodotteeseen. Ihme, että jaksoi näinkin monta vuotta hengissä.
 • harkinnut josko on jo viininpäivänseisauksen aika. Viinipäivänseisaus on siis se päivä, jolloin keväisin vaihdetaan punaviini valkoviiniin ja syksyisin valkoviini punaviiniin. Päädyin harkinta-aikaan, jolloin molempien käyttö on sallittua. Lopullinen viinipäivänseisaus on varmaankin sitten maaliskuussa - onhan se ensimmäinen kevätkuukausi ja ansaitsee merkkipäivänsä.Muut kevätpuuhat liittyvät lähinnä kevätmuotiin ja kutsuiluun ja keittiöpuutarhan perustamis-oppaisiin. Keittiöpuutarhan perustamisessa olen käynyt tähän mennessä läpi vaiheet, jotka kohdennan puolisolleni. Tiedättehän, raskaan kaivamisen ja kehikoiden rakentamisen. Kevätmuoti sen sijaan on tänä vuonna mahdollisimman helppoa, vaihtaa vain mustan valkoiseen tai jos ei halua luopua mustasta, vaihtaa vain mallin väljempään ja kevyempään.Meillä oli viikonloppuna ystäviä kylässä ja sen on aina yhtä mukavaa. Teen usein iltatöitä, joten nämä kyläilyt pitää merkitä kalenteriin jo varsin aikaisin. Silloin toisaalta on mitä odottaa. Sain vähän aikaa sitten kutsuilla todella hyvää mutakakkua, joka oli kaiken lisäksi vehnätöntä, joten tein sitä heti tilaisuuden tullen. Vispasin sen kaveriksi vielä maidottoman vaahdon, jonka maustoin vaniljasokerilla. Älyttömän hyvää! Alkuperäinen ohje, jota tällä kertaa noudatin pilkuntarkasti, on Suolaa&Pippuria-blogista. Aurinkoisia päiviä! Life is good!

Terveisin,
Anna

9 kommenttia:

 1. Oih, puhut sentään vuosista huonekasvien kohdalla. Sun rahapuu on ollut varsinainen nestori mun alati vaihtuvien murattieni rinnalla :). Viinipäivänseisauksesta en ole kuullutkaan aiemmin. Minulla saattoi olla sellainen lauantaina... Kevätmieli jatkukoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muratti kuulostaa vaateliaalta. Mulla on niitä tuossa pihalla ja ne jotenkin kummasti jopa talvehtii. En usko, että saisin niitä sisällä menestymään.
   Hauska tuo sun "saattoi", se jättää sopivan takaoven, jos et ollutkaan aivan varma ;)

   Poista
 2. Viinipäivänseisaus viralliseen kalenteriin!!

  VastaaPoista
 3. Siellä ollaan kevätpuuhissa. Minäkin karsin vähän viherkasvivalikoimaa. Rahapuuta en ole saanut koskaan menestymään. Kuulostaa tutulta tuo puolison työllistäminen puutarhasuunnittelussa ;)

  VastaaPoista
 4. Joo mä yritän esittää asian niin että se uskoo idiksen olleen omansa :)

  Mä joudun myöntää, että rahapuun myötä mun viherkasvien määrä on nyt pyöreä nolla. Korvaan viherkasvit huomattavan helpompihoitoisilla matkamuistokivillä tai tulppaaneilla näin kevään korvalla.

  VastaaPoista
 5. Viinipäivänseisaus on huono termi. Tähtitieteessä seisaukset ovat keskitalvella ja keskikesällä (talvipäivänseisaus ennen joulua ja kesäpäivänseiasus juhannuksen tienoilla) ja tasaukset keväällä ja syksyllä (kevätpäiväntasaus ja syyspäiväntasaus). Jos viinit vaihdetaan keväällä, pitäisi päivän olla viinipäivänseisaus. Ja sekin on huono, koska syksyn ja kevään päiville pitäisi olla eri nimet.

  Ja edelleen, tämän päivän nimessä ei pitäisi olla sanaa "päivä", koska sillä on tähtitieteessä erityinen merkitys (se on siis päiväntasaus, joka tapahtuu kevällä tai syksyllä; eli kevät-päiväntasaus, ei kevätpäivän-tasaus). Viinien tapauksessa ei päivän pituudella ole mitään merkitystä.

  Keväällä voisi siis olla punavalkoviinintasaus, (päivä, jolloin puna- ja valkoviiniä juodaan yhtä paljon, ja ollaan menossa punaisesta kohti valkoista), ja sykyllä puolestaan valkopunaviinintasaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjauksena edelliseen: keväisen päivän pitäisi siis olla viinipäiväntasaus, ei -seisaus.

   Parhaat nimet ovat minusta keväisin valkoviinintasaus (tasataan valko- ja punaviinin määrät, jonka jälkeen siirrytään yhä enemmän kohti valkoviiniä) ja syksyllä puolestaan punaviinintasaus.

   Poista
  2. Kiitos kommentista. Pyrin jatkossa suurempaan tarkkuuteen terminologiassa :) Tasaaminen ajatuksena on kyllä mieluisa: vielä ei tarvitse vaihtaa kokonaan vaan voi hiljalleen siirtyä kohti uutta kautta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...